Kulinarne warsztaty w Bujnach

Kategoria: Edukacja   Dodano: 30 grudnia 2021    Wyświetleń: 475   Autor: Aneta Stępień

 
Nowoczesne trendy w żywieniu - pod taką nazwą w bogato wyposażonej  pracowni gastronomicznej w Zespole Szkół Centrum Kształcenia Zawodowego w Bujnach odbyło się szkolenie dla uczniów zaprzyjaźnionej placówki oświatowej w Sulejowie.
Warsztaty były skierowane dla nauczycieli i uczniów w celu podniesienia swoich kompetencji zawodowych oraz rozwijania zainteresowań kulinarnych w ramach projektu "Wysoka jakość kształcenia w Sulejowie". Zajęcia prowadził Artur Zaskórski, który pokazał i przekazał uczestniczkom szkolenia tajniki gotowania oraz serwowania potraw. W pokazowym menu znalazła się zupa krem z buraka z czarnuszką, polędwiczki wieprzowe sous vide z kaszą pęczak espumą borowikową, chipsem z kaszy oraz sałatka z serem bawarskim caractere i dresingiem z orzechów nerkowca. Własnoręcznie przygotowanych przez uczestników warsztatów dań miał okazję posmakować wicestarosta powiatu Dariusz Magacz, który tego dnia wizytował szkołę w Bujnach, w celu sprawdzenia postępu prac przy odnowie pracowni szkolnej.
 

Podobne artykuły