Powiatowe obchody świętojańskie na Podklasztorzu

Kategoria: Informacje   Dodano: 26 czerwca 2022    Wyświetleń: 258   Autor: Aneta Stępień

Uczestnicy warsztatów w czasie wyplatania wianków

Doskonałe miejsce - Klasztor Cysterski w Sulejowie, cudowna pogoda i wspaniała atmosfera. W takiej scenerii Starosta Powiatu Piotrkowskiego Piotr Wojtysiak, w partnerstwie z właścicielami Hotelu Podklasztorze, zorganizował Powiatowe Obchody Świętojańskie Ziemi Piotrkowskiej.


Wydarzeniu towarzyszył Jarmark Cysterski, a uczestnicy mogli skosztować smakowitych specjałów przygotowanych przez Hotel Podklasztorze, ale także przez KGW w Przygłowie, Skansen Ziemi Łazowskiej, Sery Kromle z Korytnicy oraz Pasiekę Jaros z Łaziska. Jak na świętojańską tradycję przystało odbyły się warsztaty z plecenia wianków i tworzenia lampionów poprowadzone przez Miejski Ośrodek Kultury w Sulejowie. Na scenie zaprezentowały się lokalni artyści: Zespół Ludowy Ziemi Piotrkowskiej Piotrkowianie, Grabiczanie, Dziecięcy Zespół Koraliki i Ludowa Biesiada z Czarnocina oraz Zespół Pieśni i Tańca Gorzkowice. Tuż przed tradycyjnym puszczaniem wianków na Pilicy wystąpił Zespół OREADA z Moszczenicy. Wśród atrakcji popołudnia na hotelowych błoniach odbył się pokaz sprzętu strażackiego i ustawiono orzeźwiającą kurtynę wodną przygotowaną przez druhów z OSP Sulejów-Podklasztorze, pokazy rycerskie, kowalskie wraz z kursem strzelania z łuku w wiosce rycerskiej, rękodzieło koronkarskie Elżbiety Bąk i Ewy Lasoty oraz wikliniarskie Drewniany Kogucik, przejażdżki konne ze Stajnią Zarzęcin, a także konkursy dla dzieci i ich rodziców. W samym Hotelu można było posłuchać wykładów historycznych o Klasztorze Cysterskim, piwowarstwie i podpatrzeć jak wypieka się prawdziwy chleb cysterski. Ogłoszono także wyniki V Trybunałów Nalewkowych zorganizowanych przez Fundację Iglo z Uszczyna oraz Starostwo Powiatowe w Piotrkowie. W rywalizacji wzięło udział 27 uczestników z całej Polski, którzy zgłosili 94 domowe nalewki.

Oto wyniki:

W kategorii Najlepsza Nalewka w ocenie gości VIP Hotelu Podklasztorze

•  I miejsce nalewka „Ałycze mieszane” sporządzona przez Macieja Kwiatkowskiego,

•  II miejsce nalewka „Mirabelkowa” wytworzona przez Dariusza Brusa,

•  III miejsce nalewka „Dereniówka” Aldony Stobieckiej.

W kategorii ogólnej

•  I miejsce i Złoty Gąsior za nalewkę „Dereniówka” dla Macieja Kwiatkowskiego,

•  II miejsce i Srebrny Gąsior za nalewkę z moreli dla Marcina Marca,

•  III miejsce i Brązowy Gąsior za nalewkę z kaliny dla Andrzeja Nowocienia,

•  Wyróżnienie dla nalewki „Wiśnia staropolska” autorstwa Łukasza Mielczarka,

•  Wyróżnienie dla nalewki „Czeremchówka” autorstwa Kazimierza Kniazia,

•  Wyróżnienie dla nalewki z czeremchy autorstwa Pawła Kowalewskiego.

Podobne artykuły