Powiat tworzy drugi inkubator przetwórczy

Kategoria: Informacje   Dodano: 18 listopada 2020    Wyświetleń: 133   Autor: Aneta Stępień

Powiat Piotrkowski uzyskał dofinansowanie z LGD "BUD-UJ RAZEM" w kwocie pół miliona złotych na budowę Inkubatora Przetwórstwa Owocowo-Warzywnego i Wyrobów Cukierniczych oraz Wypieków Pieczywa Ziemi Piotrkowskiej w Czarnocinie.


Głównym celem inkubatora jest rozwój rynku lokalnych produktów poprzez udostępnienie infrastruktury niezbędnej do przygotowania przetworów z tutejszych owoców i warzyw oraz wypieków cukierniczych i chleba.

Mieszkańcy Ziemi Piotrkowskiej: koła gospodyń wiejskich, przedsiębiorcy oraz inne podmioty gospodarcze będą mieli do dyspozycji m.in.:
✅ piec konwekcyjno – parowy,
✅ kocioł warzelny,
✅ mikser planetarny kuchenny,
✅ pasteryzator przepływowy,
✅ pakowarkę próżniową komorową,
✅ garnek do pasteryzacji,
✅ szafę chłodniczą i wiele innych urządzeń oraz maszyn niezbędnych do wytwarzania lokalnych produktów „Prosto z serca”.
A to wszystko w budynku zlokalizowanym na terenie Zespołu Szkół Centrum Kształcenia Ustawicznego w Czarnocinie, który czeka teraz generalny remont.

Podobne artykuły