Szkolny Tydzień Promocji Zdrowia w Szkole w Czarnocinie
Kategoria: Edukacja Dodano: 23 listopada 2022 Wyświetleń: 364 Autor: R.Jakubiak
W Zespole Szkół Centrum Kształcenia Ustawicznego w Czarnocinie odbył się już XV Szkolny Tydzień Promocji Zdrowia pod hasłem: „Zero waste w moim życiu - jak to zrobić?” Głównym celem projektu było zwrócenie uwagi społeczności szkolnej na globalne problemy dotyczące nadprodukcji, kształtowanie postaw wspierających rozwój wewnętrzny, dobrostan psychiczny i szeroko rozumianą ochronę środowiska.
W tym roku program Tygodnia Promocji Zdrowia, ze względu na jubileusz, był szczególnie bogaty. Odbyły się liczne spotkania, warsztaty, pogadanki, konkursy , np. warsztaty: „Moje motywacje napędem do zmian” - zorganizowane we współpracy z Centrum Informacji i Planowania Kariery Zawodowej w Piotrkowie Trybunalskim, warsztaty: „Drugie życie starych przedmiotów w myśl zasady – nie marnujmy czasu i pieniędzy”, na których ze starych firanek młodzież szyła woreczki na warzywa i owoce, a ze słoików powstawały piękne lampiony.
W trosce o zdrowie psychiczne młodzieży odbyły się warsztaty: „Wyrzuć śmieci ze swojej głowy - jak dbać o dobrostan psychiczny; „Można różnić się pozytywnie” - o tolerancji i akceptacji - warsztaty prowadzone przez zespół psychologów z Powiatowej Poradni Psychologiczno - Pedagogicznej w Piotrkowie Trybunalskim a dla zainteresowanych konsultacje indywidualne z psychologami z Powiatowej Poradni Psychologiczno - Pedagogicznej .
Z okazji Światowego Dnia Walki z Cukrzycą w akcji profilaktycznej pod hasłem „Zdrowie pod kontrolą” można było zmierzyć poziom glukozy we krwi, ciśnienie krwi, a także określić wskaźnik masy ciała - BMI. W czasie Tygodnia Zdrowia młodzież szkolna wzięła także udział w szkoleniu z udzielania pierwszej pomocy przedmedycznej.
Uwieńczeniem Tygodnia Zdrowia było spotkanie z dietetykiem na temat zdrowych nawyków żywieniowych. Każdy uczestnik spotkania mógł sprawdzić swój skład ciała, tkanki tłuszczowej, wody w organizmie, a po konsultacji indywidualnej otrzymać zalecenia dotyczące odpowiedniej diety.