A w Proszeniu i smacznie, i wiosennie

Kategoria: Informacje   Dodano: 17 marca 2024    Wyświetleń: 183   Autor: Aneta Stępień

Uczestniczki wielkanocnego jarmarku

Choć święta Zmartwychwstania Pańskiego dopiero za dwa tygodnie to uczestnicy Jarmarku Wielkanocnego kulinarną próbę mają już za sobą. Swoje najlepsze tradycyjne świąteczne potrawy zaprezentowało w Hotelu Górski w Proszeniu 11 kół gospodyń wiejskich, które zgłosiły je do powiatowego konkursu "Smaki Ziemi Piotrkowskiej".

Zwycięską okazała się staropolska kaczka nadziewana jabłkami, którą KGW w Wolborzu serwowało z puree z batatów, buraków z żurawiną, kluskami śląskimi i pieczoną w miodzie pietruszką. II miejsce jury przyznało KGW w Goleszach Dużych za przepiórkę w boczku faszerowaną jajkami i podaną z ziemniakami w ziołach z sosem chrzanowym. Ostatni stopień na podium zajęło KGW w Bagnie i Sołectwo Kafar za pasztet z żurawiną i białą kiełbasę zapiekaną z chrzanem. Oprócz nagród, które wręczali m.in: Starosta Powiatu Piotrkowskiego Piotr Wojtysiak, Wicewojewoda Łódzki Marek Mazur, Przewodniczący Rady Powiatu Piotrkowskiego Bernard Matyszewski oraz Burmistrz Wolborza Andrzej Jaros, wyróżniono gospodynie z Longinówki i Rękoraja. Podziękowania za udział w Jarmarku odebrały także KGW w Podlubieniu, KGW w Paskrzynie, KGW w Żądle, KGW w Stobnicy i KGW w Tomawie.

 

Podobne artykuły